BIURO PODRÓŻY AS Chrzanów Bilety autokarowe, wczasy, wycieczki objazdowe



WŁOCHY

Pyszne jedzenie. Bajkowa architektura. Sztuka, narty, plaże i szykowna elegancja. Jeden z najpopularniejszych kierunków europejskich.

Geografia kraju.

Włochy to szalenie różnorodny kraj, z trzech stron otoczony wodą. Północ kraju to góry. Południe, a także południowy zachód i wschód to plaże.
Północna część kraju (południowy Tyrol, Lombardia, Liguria), czy troszkę bardziej na południe Toskania to bogate regiony. Całe południe (Calabria, Campania czy Lazio) są zdecydowania biedniejsze. Ukształtowanie terenu niespecjalnie utrudnia podróżowanie. Jedynie w Toskanii i południowym Tyrolu, gdzie teren jest górzysty, występują liczne tunele. Sardynia jest bardzo skalista, góry są zalesione „qercią”, odmianą karłowatego dębu. Wybrzeże jest bardzo poszarpane zatokami. Pomiędzy Sardynią a Korsyką znajduje się archipelag wysp z bajecznymi plażami i szmaragdową wodą. Jest tu bardzo wiele rezerwatów morskich (raj dla płetwonurków). Sardynia jest praktycznie pozbawiona przemysłu, za to bardzo rozwija się na niej ekoturystyka.

Klimat i pogoda.

Włochy położone są w strefie klimatu typowo śródziemnomorskiego, który charakteryzuje się znacznymi różnicami pomiędzy północą a południem kraju. Spowodowane jest to zmiennym ukształtowaniem terenu: nizinami na południu a wysokimi górami na północy.

Włochy znane są z wspaniałych, ciepłych i bezdeszczowych okresów letnich oraz łagodnych, ale śnieżnych zim. Alpejskie okresy zimowe są mroźne i stosunkowo długie. Zdarza się, że śnieg zaczyna padać już w połowie września. Cieszy to narciarzy, którzy zjeżdżają w Alpy, aby posmakować białego szaleństwa. W Alpach miesiące letnie bywają znacznie chłodniejsze w porównaniu z pozostałą częścią Włoch.

Średnie temperatury powietrza w lipcu na południu Włoch przekracza  25 °C, podczas gdy średnie temperatury stycznia oscylują pomiędzy 13 °C na południu do 3 °C na północnym wschodzie.

Wiosną i jesienią notowana jest we Włoszech największa ilość opadów. Wyjątek stanowi Sycylia, gdzie najwięcej opadów przypada na zimę. Średnio w ciągu roku na terytorium kraju spada od 500 mm opadów na Sardynii i Sycylii do 3000 mm w Alpach.

Najlepszy okres na zwiedzanie to: maj, czerwiec i sierpień, bowiem wtedy wszyscy Włosi wyjeżdżają z miast na urlop, więc jest dużo ciszej i spokojniej. Najwięcej turystów jest w lipcu. W październiku i listopadzie występują bardzo często deszcze.

Sardynia i wyspy - najlepsze miesiące to kwiecień-czerwiec. W tym okresie wyspa nie jest jeszcze wysuszona przez słońce, plaże nie są zatłoczone i spokojnie można kąpać się już w morzu. Ten okres jest tu zaliczany do „turismo stagggione bassa” - mniejsze koszty w hotelach, niższe ceny w sklepach. Sardynia jest też najpiękniejsza na wiosnę. Dobrym okresem jest również wrzesień.

Pieniądze.

Waluta- euro. Ze znalezieniem bankomatu nie będzie żadnego problemu. Nie ma też problemów z płatnościami kartą, lecz warto mieć przy sobie zawsze trochę drobnych euro. Szczególnie gdy się przemieszcza – tu przydają się banknoty 5, 10 i 20 euro (zwłaszcza jeśli jedzie się samochodem, bo stacje paliwowe w godzinach sjesty i nocą są zamknięte i trzeba się obsługiwać samemu z automatu na banknoty).

Ceny.

Włochy, gdzie sezon turystyczny trwa właściwie przez okrągły rok, jest dość drogo, szczególnie dla podróżnych z Polski. Na szczęście ceny żywności nie są szokujące, nawet jeśli skusimy się na wizytę w restauracji. Ceny żywności zmieniają się znacząco w zależności od jakości towaru, producenta oraz miasta. Ceny w dużych miastach oraz miejscowościach turystycznych, zwłaszcza na północy Włoch, są znacznie wyższe, niż w małych miastach.

Dostęp do internetu.

Nie ma zbyt wielu kafejek internetowych. Wi-fi dostępne jest w większości hoteli, niestety za dodatkową opłatą.

Telefony.

Zasięg wszędzie, i to bardzo dobry. Telefonów publicznych prawie nie ma na ulicach. Telefon komórkowy może stracić zasięg w niektórych częściach gór na Sardynii .

Wtyczki elektryczne i napięcie.

Są trzy rodzaje wtyczek - system niemiecki (tzn. takie jak w Polsce), angielski „szuko” i włoski trzypunktowy w pionie (niekompatybilny z niemieckim i szuko, gdyż bolce są o mniejszej średnicy. Warto się zaopatrzyć w „przejsciówkę”, ponieważ może się zdarzyć, że nie będziecie mogli się podłączyć. Z ładowarką telefonu nie ma problemów.

Transport i poruszanie się po kraju.

Autobus. Sporo autobusów. Niestety często się spóźniają, więc na dłuższych odcinkach lepiej poruszać się autem lub pociągiem. Na Sardynii jeżdżą autobusy międzymiastowe ARST (regionalne, odpowiednik PKS).
Samochód. Wynajem samochodu na lotnisku to koszt od 40 euro za dobę, w zależności od ilości dni i marki samochodu. We Włoszech jest zbyt duża liczba aut na ulicach, co powoduje ogromne korki i sporo wypadków (zwłaszcza z udziałem motocykli i skuterów).
Pociągi. Pociąg jest dobrym rozwiązaniem. Jeżeli chcecie podróżować w weekend czy święta, pamiętajcie o zakupie biletu co najmniej dwa dni przed planowaną podróżą. Pociągi zawsze się spóźniają. Są stosunkowo tanie.
Taksówki. Opłata na wejściu wynosi 10 zł. Zwykle taksówkę należy zamówić, ponieważ nie można złapać jej na ulicy.

Etykieta i zwyczaje.

Ważne, by kobiety ubierały się nieco skromniej, gdy mają zwiedzać obiekty sakralne. W złym guście jest prowadzenie samochodu i wchodzenie do lokali czy barów bez koszulki (mężczyźni w upały).

Mieszkańcy.

Średnio przyjaźni, dosyć impulsywni. W większych miastach (Mediolan, Rzym) wręcz nawet snobistyczni. Bywa, że mężczyźni zaczepiają na ulicy kobiety bądź wykrzykują pod ich adresem coś w rodzaju: „ciao bella” (cześć, piękna!), co dosyć często bywa napastliwe.

Przydatne języki.

Włoski, angielski (Włosi mówią mało po angielsku), niemiecki (tylko północna część kraju, czyli południowy Tyrol, tam obowiązują dwa języki urzędowe: niemiecki i włoski). We Włoszech może być też dość przydatny hiszpanski, a angielski i niemieckim na pewno w kurortach turystycznych.
Sardynia posiada swój własny język, Sardo

Jedzenie.

Kuchnia włoska jest niepodważalnie jedną z najsłynniejszych kuchni świata. Znajdziemy w niej bogactwo smaków oraz nasycenie aromatów przeróżnych przypraw i ziół. Dla większości mieszkańców ziemskiego globu Włochy są tylko i wyłącznie kojarzone z pizzą i spaghetti, a tak naprawdę kuchnia narodowa Włoch w żadnym wypadku nie jest jednolita – wprost przeciwnie. W każdym regionie tego kraju znajdziemy charakterystyczne dla niego potrawy. Dla przykładu, południowe regiony obfitują w dania delikatnie i lekkostrawne, które wchodzą w skład diety śródziemnomorskiej, z kolei na północy potrawy są dużo „cięższe” i bardziej sycące. Przykładowy jadłospis każdego Włocha zaczyna się od słodkiego śniadania popijanego wyśmienitą kawą cappuccino. Drugie śniadanie jadane jest w porze naszej pory obiadowej i z reguły przyjmuje ono formę obfitego posiłku, w skład którego najczęściej wchodzi mięso oraz tradycyjne potrawy mączne. Kiedy Polacy zasiadają do kolacji, Włosi mają porę obiadową, która najczęściej przypada w godzinach 17-20.
Obiad jest najważniejszym posiłkiem każdego Włocha i jest spożywany, wręcz celebrowany bez pośpiechu. Zaczyna się tradycyjnie od przystawek, poprzez danie pierwsze (zupy, makarony), drugie (potrawy mięsne), a kończy się sycącym deserem (tiramisu, zabaglione, lody włoskie). Obowiązkowo do obiadu pija się wino (najczęściej czerwone), a do deseru kawę z dodatkiem likieru Amaretto.
Spaghetti - jest niepodważalnie najbardziej specyficzną i znaną potrawą włoską. Spaghetti to również nazwa samego makaronu, który spełnia swoją główną rolę w tejże potrawie i podawany jest z różnymi sosami posypanymi parmezanem. Do najpopularniejszych sosów przyrządzanych do spaghetti zalicza się:
-Carbonara (w skład wchodzą: boczek, żółtka, parmezan, ser owczy, oliwa oraz przyprawy),
-Bolognese (w skład wchodzą: mięso, warzywa, pomidory, oliwa, czerwone wino oraz przyprawy).
Pizza - pizza jest znanym na całym świecie płaskim, drożdżowym plackiem, posmarowanym sosem pomidorowym i obsypanym ziołami i startym parmezanem (w oryginalnej wersji).
Lasagne- to specyficzny rodzaj makaronu, który wyglądem przypomina duże cienkie płaty. Lasagne przekłada się zazwyczaj mięsem mielonym, serem i sosem beszamelowym lub pomidorowym.
Tortellini - malutkie pierożki w środku, których znajduje się mięsny lub grzybowy farsz.
Zupa minestrone- zupa warzywna, w skład której wchodzą: cukinia, fasola, marchew, szpinak, zielony groszek i makaron (zamiennie ryż lub grzanki).
Gnocchi- tradycyjne włoskie kluski przyrządzane z ziemniaków i sera (w niektórych regionach dodaje się również kasze gryczaną oraz inne warzywa).
Tiramisu- słynny deser składający się z nasączonych likierem Amaretto biszkoptów, serka mascarpone, jajek, cukru i gęstej śmietany przykrytej grubą warstwą startej czekolady. Ciasto podaje się zwykle do kawy cappuccino lub espresso.
Zabaglione- pyszny deser przyrządzany z jajek, cukru, serka mascarpone i likieru. Podawany z bitą śmietaną i figami.

Religia. Katolicyzm.

Co warto przywieźć na pamiątkę.

Jeżeli ktoś interesuje się modą, może przywieźć  z Mediolanu czy Rzymu ubrania od największych projektantów, kupione za połowę ceny w outletach (sklepach sprzedających ubrania po obniżonej cenie).
Maska wenecka- Jednym z symboli Wenecji są oczywiście bogato zdobione maski karnawałowe. Kupimy je niemal wszędzie: w sklepach z pamiątkami, a także na małych straganach. Po powrocie do domu będzie zdobiła naszą ścianę.
Miniaturki i gadżety- Uliczne stragany aż się uginają od różnorodności gadżetów i miniaturek cudownych zabytków i atrakcji. W Pizie kupimy Krzywą Wieżę, w Rzymie – Koloseum, a w Wenecji – Gondolę. Dużą popularnością cieszą się też magnesy na lodówkę. Dzieci z pewnością zachwycone będą maskotkami, np. gondoliera w kapeluszu.
Alkohol -Słoneczna Italia słynie z wyśmienitych win. Kupimy je w tradycyjnych, dużych butelkach oraz mniejszych, ozdobnych. Z wyśmienitych win słynie Toskania. Kupimy tu: Chianti, Bolgheri lub Brunello di Montalcino. Sycylia słynie z takich win jak: win jak Marsala, Etna,  Menfi, Eloro czy Noto, natomiast w Sardynii królują: Monti oraz Nuragus. Miłośnicy likierów powinni kupić wyśmienity likier cytrusowy Limoncchino.
Produkty spożywcze- Włochy to królestwo pasty! Znajdziemy tu makaron w wielu kolorach i smakach: zielone, czerwone, o smaku grzybów lub chilli. W sprzedaży są też makarony nadziewane, np. szpinakiem albo serem.
Włochy słyną też z wyśmienitej kawy. Do najpopularniejszych należą: Lavazza, Cafe Vergnano,  Segafredo oraz Illy.
Pyszną pamiątką z Włoch są też: suszone pomidory w zalewie, marynowane kiełbaski z dzika, szynka parmeńska z prowincji Parmy oraz sery, np.: Mozzarella, Gorgonzola, Risotta, Mascarpone, Toma, Bel Paese, Pecorino Sardo.
Do listy pamiątek, które warto przywieźć z Włoch są też wyroby ze szkła weneckiego. Wytwarza się z nich przepiękne figurki lub koraliki, z których wykonywana jest później biżuteria.

Szczepienia.

WZW A (wirusowe zapalenie wątroby typu A) - niekonieczne
WZW B (wirusowe zapalenie wątroby typu B) - zalecane (w zależności od charakteru pobytu)
Żółta gorączka (żółta febra) - niekonieczne
BTP (błonnica, tężec, polio) - zalecane
Dur brzuszny (tyfus) - niekonieczne
Wścieklizna - niekonieczne
Japońskie zapalenie mózgu - niekonieczne
Meningo-koki (a+c) - niekonieczne