BIURO PODRÓŻY AS Chrzanów Bilety autokarowe, wczasy, wycieczki objazdowe



CHORWACJA

Położenie geograficzne.

Chorwacja to kraj leżący w Europie Środkowej, nad Morzem Śródziemnym. Chorwacja położona jest na Nizinie Panońskiej, na terenach przedalpejskich oraz na obszarze Gór Dynarskich oraz Morza Adriatyckiego. Granica morska Republiki Chorwacji mierzy 948 km, a długa i rozwinięta linia brzegowa oraz liczne wyspy skąpane w Adriatyku czynią z niej atrakcyjną i egzotyczną destynację turystyczną. Wyjątkowo dobre położenie komunikacyjne oraz liczne połączenia z pozostałymi krajami europejskimi sprawiają, że do Chorwacji każdego roku przyjeżdża coraz więcej turystów.

Klimat.

Chorwacja ma 3 strefy klimatyczne. W głębi lądu kraj jest lekko deszczowy, na wysokich szczytach górskich występują opady śniegu. Klimat chorwackiego wybrzeża jest śródziemnomorski. Ta specyfika powoduje, że inne warunki pogodowe mogą panować w tym samym czasie nad morzem i inne w głębi lądu. Różnice bywają ogromne jako, że wzdłuż wybrzeża ciągną się góry – momentami dość wysokie. Nad morzem może być latem 30°C i słońce, a w głębi lądu 20°C i deszcz.

2600 godzin słonecznych w ciągu roku pozwala zakwalifikować chorwackie wybrzeże do grupy najbardziej nasłonecznionych wybrzeży. Średnia temperatura w sierpniu wynosi 26-30 °C. W kwietniu i maju panują przyjemne temperatury, sprzyjające wycieczkom oraz zwiedzaniu zabytków, podobnie zresztą, jak pod koniec września i na początku października. Rodzinom z małymi dziećmi oraz starszym osobom polecamy przyjazd do Chorwacji w maju i czerwcu oraz we wrześniu, ponieważ w lipcu i sierpniu, które zawsze są upalnymi miesiącami, temperatury sięgają czasami nawet ponad 35 °C.

Średnia temperatura morza wynosi w zimie 12 °C, w lecie 25 °C. W północnej części Morza Adriatyckiego woda jest latem o kilka stopni chłodniejsza, aniżeli w części południowej Adriatyku, w której w lipcu i w sierpniu średnia temperatura wody wynosi nawet 27 °C. W lipcu i w sierpniu na wybrzeżu rzadko pada deszcz, a jeśli już się pojawi, przybiera postać krótkotrwałej letniej ulewy, po której już po kilku godzinach mogą Państwo wrócić na plażę.

Pieniądze.

 Walutą jest chorwacka kuna. 1 kuna – około 60 groszy.
W większości miejsc (poza bardzo prowincjonalnymi rejonami) akceptowaną walutą jest euro. Najkorzystniej wymienić złotówki na euro w Polsce, a potem  ewentualnie wymieniać euro na kuny. Jedno euro to około siedem kun. Bankomatów jest sporo, szczególnie w miejscowościach turystycznych. Banki otwarte są od 7 do 18 - 19.

Telefony. 

Nie ma problemu z zasięgiem w kontynentalnej części kraju. Zdarza się, że zasięg słabnie na wyspach.

Wtyczki elektryczne i napięcie. Przystosowane do norm unijnych.

Wiza. Nie ma obowiązku wizowego dla obywateli Polski.

Transport i poruszanie się po kraju.

Autobus. To dobry patent na poruszanie się po Chorwacji. Pomiędzy głównymi miastami, a więc zasadniczo w relacji północ – południe, podróż autobusami jest dość komfortowa i względnie tania. 
Samochód. Mandaty bywają czasem wysokie, choć patroli policyjnych jest mało. Nie ma fotoradarów. Jadąc własnym samochodem nie ma żadnego problemu - stacje benzynowe występują wystarczająco często, koszt benzyny porównywalny do polskiej.
Promy/łodzie. Skorzystać z nich trzeba, gdy chcemy się dostać na którąś z wysp. Promy są drogie, szczególnie dla aut. Tańsze dla osób poruszających się pieszo.

Etykieta i zwyczaje.

Chorwacja żyje z turystyki. Ludzie są więc tu zazwyczaj otwarci, życzliwi i gościnni.
Nie poleca się jednak rozmów o wojnie z Serbami i odwiecznym antagonizmie pomiędzy drużynami Dinama Zagrzeb i Hajduka Split. Tematy historyczne też nie są najlepszym sposobem na rozpoczęcie znajomości.
Kraj zamieszkiwany w głównej mierze przez Chorwatów - po zakończeniu wojny Serbowie zaczęli masowo opuszczać te tereny, choć w chwili obecnej jest ich w Chorwacji około pięć procent. Na północy sporo jest Włochów, a poza tym – jak to na Bałkanach - w Chorwacji mieszkają Bośniacy, Węgrzy, Słoweńcy, Czarnogórzanie i Macedończycy.

Przydatne języki.

Poza chorwackim i serbskim - włoski, angielski i niemiecki.

Jedzenie.

Oprócz standardowej kuchni europejskiej Chorwacja oferuje również wspaniałe dania regionalne i specjały: z dań zimnych słynny "pršut" dalmatyński lub istryjski (szynka wędzona), ser "paški" lub "lički" (z wyspy Pag lub z regionu Lika), ser owczy, "kulen" slawoński (rodzaj pikantnej wędliny), znakomite samoborskie lub zagorskie "češnjovke" (kiełbasy czosnkowe), twaróg ze śmietaną itp.

Oferta dań głównych zależy od regionu w jakim się wypoczywa. W Dalmacji i na Primorju, na wyspach i na Istrii preferuje się dania rybne lub dania z owoców morza, z dań mięsnych zaś - "pašticadę" lub gotowane mięso jagnięcia.  Istriia słynie również ze słynnych trufli, ktore hoduje sie w tej czesci Chorwacji. Chodzi o bardzo ceniony, dziki rodzaj grzybow, ktore wyszukuja specjalnie wytresowane psy oraz swinie. Uwaza sie, ze grzyby te posiadaja wlasciwosci afrodyzjaka.
W kontynentalnej części Chorwacji oferta dań mięsnych jest raczej bogata, a specjalności to: indyk z "mlinci" (rodzaj blin), jagnię pieczone, pieczone młode prosię, gotowane lub smażone "štrukle". Z ciast, oprócz "štrukli", warto wspomnieć "orehnjačę", "makovniačę", strudel z serem lub z różnymi owocami.

Co warto przywieźć na pamiątkę.

  Warto przywozić wyroby kulinarne - doskonała oliwa, trufle w cenach niższych niż w Polsce, oliwki. Jeśli ktoś lubuje się w nurkowaniu, z wody powyciągać można prawdziwe dzieła sztuki.

Szczepienia.

WZW A (wirusowe zapalenie wątroby typu A) - zalecane
WZW B (wirusowe zapalenie wątroby typu B) - niekonieczne
Żółta gorączka (żółta febra) - niekonieczne
BTP (błonnica, tężec, polio) - zalecane
Dur brzuszny (tyfus) - zalecane
Wścieklizna - niekonieczne
Japońskie zapalenie mózgu - niekonieczne
Meningo-koki (a+c) - niekonieczne