BIURO PODRÓŻY AS Chrzanów Bilety autokarowe, wczasy, wycieczki objazdowe



AUSTRIA

"Austria CIA map PL" autorstwa Central Intelligence Agency - CIA World Factbook - after modifications transferred from Polish Wikipedia.. Licencja Domena publiczna na podstawie Wikimedia Commons.

Najbardziej kojarzy się z lodowcami i jazdą na nartach, piękną, naddunajską stolicą – Wiedniem i jego muzyczną przeszłością.

Geografia kraju.

W Austrii 80 % powierzchni to tereny górskie. Na nizinach (tereny wokół Wiednia) koncentruje się rolnictwo, a w górach hodowla i oczywiście turystyka. Sporą rolę odgrywają też liczne górskie jeziora rejonu Salzkammergut oraz Karyntii. Przemysłowe tereny to  jedynie okolice Linz - VOEST Alpine, wiedenska rafineria OMW oraz zakłady MAGNA w Graz. Najbogatszy Bundesland to Vorarlberg (granica szwajcarska), najbiedniejszy -Burgenland (granica węgierska).

Pogoda.

Dla miast najlepszy okres to kwiecień-czerwiec i wrzesień–październik oraz grudzień (targi adwentowe i piękne dekoracje). Aktywny odpoczynek w zieleni - maj-październik. Narty - listopad–kwiecień.

Pieniądze.

Waluta: euro. Kurs bankowy jest ustalany, a bankomaty można znaleźć bez problemu w każdej miejscowości. W miastach - niemal na każdym rogu, podobnie w miejscowościach turystycznych. Bezgotówkowe zakupy (karty bankomatowe) są bardzo popularne, natomiast Visa lub MasterCard czasem dopiero od kwoty minimalnej (ok. 50 Euro).

Dostęp do internetu.

Kafejki internetowe są w każdym mieście, w hotelach często za specjalną opłatą – od ok. 5 euro za godzinę. Bezpłatne wi-fi znajduje się na lotnisku w Wiedniu oraz w restauracjach i kawiarniach . Budki telefoniczne w Wiedniu są wyposażone w połączenia internetowe – opłata za korzystanie monetami lub kartą.

Telefony.

Zasięg telefonii komórkowej jest niemal wszędzie – najbardziej rozbudowana sieę na 2008 rok to A1. Roamnig w normalnej taryfie europejskiej. Budki telefoniczne są jeszcze nadal powszechne - wiele z nich w wersji video-telefonii.

Wtyczki elektryczne i gniazdka: standard – 220 volt. W pociągach większość składów posiada specjale wagony, w których można podłączyć laptopy. Podobnie na lotniskach.

Transport i poruszanie się po kraju.

Transport działa bardzo sprawnie - większość to firmy państwowe i spółki, ale są też lokalne połączenia prywatne.
Autobus. Trasy autobusowe nie są dłuższe niż 80 km, ale to dobre połączenia lokalne (komfortowe autobusy firm prywatnych i Postbus). Połączenia międzynarodowe obsługuje firma Eurolines.
Samochód. Doskonała sieć dobrze utrzymanych i rozbudowywanych dróg. W górach niektóre odcinki są dodatkowo płatne (podobnie przełęcze i tunele). Autostrady są płatne – winiety. Drogi są dobrze oznaczone, a nawierzchnie zachęcają do większych niż dopuszczalne prędkości. Limity prędkości: teren zabudowany – 50 km/h, poza terenem - 100 km/h, na autostradzie - 130 km/h.
Promy/łodzie. Promy jedynie miedzy brzegami Dunaju powyżej Wiednia w Dolinie Wachau. Statki spacerowe - zarówno po Dunaju, jak i jeziorach.
Pociągi. Świetnie rozbudowana sieć – komfortowe i czyste. Kolej łączy miasta Austrii (Wiedeń, Salzburg, Innsbruck – kilkanaście połączeń dziennie) oraz trasy międzynarodowe.
Taksówki. Bezpieczne i wygodne w miastach. „Na prowincji” jedynie na telefon – ceny średnie.
Metro. Jedynie w Wiedniu – 95 stacji.
Rower. Dobrze rozbudowana i utrzymana sieć ścieżek rowerowych.

Przydatne języki.

Naturalnie niemiecki, którym mówią tutaj wszyscy. W wielu miejscach turystycznych uda się załatwić sporo po angielsku, włosku, francusku, hiszpańsku lub rosyjsku.

Religia. 80 % mieszkańców Austrii to katolicy (Konkordat). Obecnie ok. 400 tys. mieszkańców to muzułmanie.

Kuchnia.

Tradycyjne danie austriackie, podawane we wszystkich restauracjach Austrii, to sznycel, czyli kotlet z mięsa cielęcego panierowany i smażony. Najpopularniejsze potrawy austriackie to zupy i kiełbaski. Kuchnia Austrii to kuchnia obfitująca w dania mięsne oraz ciężkostrawne, znacznie rzadziej spotyka się tu dania wegetariańskie.
Kuchnia austriacka jest niejednolita na terenie całego kraju. Przyczyniły się do tego między innymi czynniki historyczne, a przede wszystkim wieloletni związek Austro-Węgier.

Do najpopularniejszych austriackich dań należą:
Bauernschmaus – wiejska potrawa z kilku rodzajów mięs;
Stelzer – gotowana i zapiekana golonka;
Leberknödelsuppe – rosół wołowy podawany z pulpecikami z wątróbki;
Eierspeise – jajecznica serwowana na małej patelence;
Eierschwammerl – sałatka z marynowanymi kurkami i jajami na twardo;
Bauernschmaus – wędzona i gotowana szynka, peklowana wieprzowina, nacinane parówki z kiszoną kapustą z kminkiem i kluskami;
Rindsgulasch – gulasz wołowy na ostro, danie przejęte z kuchni węgierskiej;
Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany farszem z mięsa i jarzyn;
Erdäpfelgulasch – sałatka ziemniaczana na ciepło z parówkami;
Heringsalat – sałatka ze śledzi i ziemniaków;
Tafelspitz – płatki soczystej, gotowanej w jarzynach wołowiny, podawane z sosami: tatarskim, pomidorowym i chrzanowo-jabłkowym oraz z podsmażanymi, tartymi ziemniakami;
Gefüllte Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną z sosem pomidorowym.

Tradycyjne potrawy austriackie podaje się z ziemniakami pod różnymi postaciami. Mogą to być podsmażane ziemniaki w plastrach, frytki czy ziemniaki gotowane w wodzie.
Austria słynie z wspaniałych i smacznych ciast oraz różnych wyrobów czekoladowych. Najbardziej znanym przysmakiem jest strudel i sernik po wiedeńsku. Tradycyjnymi deserami są: Apfelstrudel – masa jabłeczna w delikatnym cieście, podawana na ciepło z bitą śmietaną; Palatschinken – naleśniki z serem, kremem czekoladowym lub owocami, posypane cukrem pudrem. Inne popularne austriackie desery to Mohr im Hemd, czyli czekoladowo-orzechowa masa budyniowa gotowana na parze i oblewana gorącą czekoladą i bitą śmietaną; Linzertorte – ciasto migdałowe lub orzechowe z dżemem porzeczkowym, morelowym lub malinowym oraz Sachertorte – tort z cienką warstwą dżemu morelowego lub śliwkowego i grubą polewą czekoladową.
Austria to producent wyśmienitych win i piw, których duży wybór można zaobserwować w sklepach. Wśród najczęściej wybieranych win austriackich wymienia się: tafelwein – wino stołowe, landwein, qualitatswein oraz pradikatswein. Austriacy bardziej gustują w piwach jasnych niż ciemnych.

Szczepienia.

WZW A (wirusowe zapalenie wątroby typu A) - niekoniecznie
WZW B (wirusowe zapalenie wątroby typu B) - niekoniecznie
Żółta gorączka (żółta febra) - niekonieczne
BTP (błonnica, tężec, polio) - zalecane
Dur brzuszny (tyfus) - niekoniecznie
Wścieklizna - niekonieczne
Japońskie zapalenie mózgu - niekoniecznie
Meningo-koki (a+c) - niekonieczne