BIURO PODRÓŻY AS Chrzanów Bilety autokarowe, wczasy, wycieczki objazdowe



JAPONIA
"Japan sea map". Licencja: Domena publiczna na podstawie Wikimedia Commons.

Granica

Obywateli polskich nie obejmuje obowiązek wizowy. Można wwieźć i wywieźć dowolną ilość pieniędzy, ale kwotę od 1 mln jenów wzwyż (ok. 10 000 USD) należy zadeklarować. Obowiązuje zakaz wwożenia żywności pochodzenia zwierzęcego (wszelkiego rodzaju mięs, wędlin itp. nawet, jeśli są to produkty zakupione w sklepach bezcłowych na lotniskach europejskich), a także owoców, roślin, nasion i kwiatów (w tym ciętych). Wolne od cła są: 400 szt. papierosów lub cygaretek bądź 100 szt. cygar albo 500 g innych wyrobów tytoniowych, 3 butelki alkoholu (1 butelka - ok. 760 cc), 2 uncje perfum (1 uncja ok. 28 cc); prezenty i przedmioty do użytku osobistego, których łączna wartość (według cen kraju zakupienia) nie przekracza 200 tys. JPY. Alkohol i wyroby tytoniowe mogą wwozić bez konieczności opłacenia cła w wymienionych ilościach jedynie osoby dorosłe (czyli od 20. roku życia). UWAGA! Przy obecnych zaostrzonych przepisach dotyczących przewożenia płynów, kontrole bagażu na lotniskach Unii Europejskiej nie tolerują wywożenia i przewożenia płynów (np. alkohol) w bagażu podręcznym z kraju UE poza ten obszar i odwrotnie – spoza obszaru UE, w tym wypadku z Japonii – na teren któregokolwiek kraju UE. Dotyczy tylko kontroli bagażu podręcznego przy pobycie tranzytowym na lotnisku w Londynie.

Kuchnia

Mieszkańcy Japonii jedzą pałeczkami. Łyżki używają do jedzenia ryżu z curry, gulaszu i deserów. Zupę pije się podnosząc miseczkę do ust. W restauracji można poprosić o widelec (foku) i nóż (naifu). Najbardziej znane i popularne na całym świecie potrawy to - sushi – grudka gotowanego ryżu zawiniętego w płaty różnych gatunków surowej ryby, tempura – duże krewetki i jarzyny panierowane w oleju, okonomiyaki – mieszanka warzyw, jajek, krewetek i kawałków mięsa smażona na patelni na stole gości jak omlet, yakitori – szaszłyki z mięsem kurczaka, produkty z soji – np. tofu i z czerwonej fasoli (np. słodycze!). Japończycy wykorzystują w kuchni bardzo dużo ryb i owoców morza. Dużą popularnością cieszą się również zupy a także jedzenie mięs, ryb i warzyw zanurzanych we wrzątku. W wielu restauracjach można dostać potrawy chińskie, np. ramen – rosół z cienkim makaronem i z wkładką mięsną. Japońskie napoje to przede wszystkim różne gatunki zielonej herbaty, sake – ryżowe wino, piwo Sapporo, Asahi i whisky Suntory. Sake, narodowy trunek Japonii, to wino ryżowe o zawartości alkoholu od 15-17%. Produkuje się je z ryżu poddawanego trwającemu ok. 6 tygodni procesowi fermentacji. Występują w zasadzie dwa gatunki sake (podobnie jak win) - wytrawna i słodka. Przed wyjazdem warto poćwiczyć jedzenie pałeczkami.

Zakupy

Sklepy są otwarte w godz. 10 do 19 (lub 20). 24 godziny na dobę są otwarte sklepiki tzw. convenience stories, np. Lawson, Family Mart, Seven-Eleven, które oferują artykuły pierwszej potrzeby i podstawową żywność. Najpopularniejszymi pamiątkami i upominkami są m.in. kimono i yukata, ceramika, tradycyjna grafika, drzeworyty, lakierowane pałeczki. Ostrożnie należy kupować wyroby elektroniczne z powodu różnych niż stosowane w Europie, parametrów (np. 100V i 50MZ).

Zdrowie

Nie występuje zagrożenie sanitarno-epidemiologiczne, przy wjeździe nie są wymagane żadne książeczki szczepień. W razie konieczności skorzystania z usług medycznych należy się liczyć z wydatkiem rzędu 8-25 tys. JPY (cena standardowej wizyty lekarskiej) oraz 10-30 tys. JPY (cena jednej doby w szpitalu, bez zabiegów). Japonia to kraj o wysokiej higienie. Szpitale reprezentują wysoki standard. Woda z kranu np. w hotelu nadaje się do picia. Leki są bardzo drogie, najlepiej zabrać ze sobą zestaw potrzebnych medykamentów.

Zwyczaje

Japoński kod zachowania różni się znacznie od przyjętego np. w Europie. Nieśmiali Japończycy traktują cudzoziemców (gaijin) z niezwykłą grzecznością i wybaczą turyście nieznajomość większości zasad etykiety, lecz nawet turysta powinien stosować się do niektórych z nich. Największym 'grzechem' jest niezdjęcie butów przy wchodzeniu do domu oraz kąpanie się w wannie zamiast tylko opłukiwania. Buty zdejmuje się także przy wchodzeniu do niektórych świątyń i zamków, w tradycyjnej japońskiej restauracji oraz przy wchodzeniu na tatami (maty ze słomy ryżowej, którymi wyłożone są tradycyjnie urządzone pokoje). Do prostych grzeczności należy ukłon, praktykowany przy każdej okazji, który oznacza podziękowanie, przeproszenie, pozdrowienie, pożegnanie, gratulacje, życzenie dobrej nocy itd. Niegrzecznie jest nie odpowiedzieć na ukłon. Japończycy kłaniają się zamiast podawać rękę, gdyż niechętnie dotykają obcych osób. W sferach biznesowych czy politycznych są jednak skłonni podać rękę przybyszowi z Europy. Większość toalet (toire) w miejscach publicznych (np. w pobliżu świątyń i zabytków) to tradycyjne, typu azjatyckiego (muszla w podłodze), rzadko z papierem toaletowym. Nie wyciera się nosa w obecności innych osób. Mężczyźni mają zawsze pierwszeństwo przed kobietami. Nie wolno okazywać złości lub agresji: podnoszenie głosu czy wymachiwanie rękami należy do bardzo niegrzecznych zachowań. Japończycy obchodzą wiele świąt publicznych, religijnych i innych, jak np. urodziny kolejnego cesarza.

Źródło: Logostour.pl