BIURO PODRÓŻY AS Chrzanów Bilety autokarowe, wczasy, wycieczki objazdowe



ETIOPIA
"Et-map" autorstwa United States Central Intelligence Agency - CIA World Factbookhttps://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/et.htmlImage: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/graphics/maps/large/et-map.gif. Licencja Domena publiczna na podstawie Wikimedia Commons.

Granica

Obywatele polscy udający się do Etiopii muszą mieć wizę na przejazd i pobyt. Wiza turystyczna uzyskana na lotnisku ma miesiąc ważności. Przy wjeździe wymagana jest co najmniej 6-miesięczna ważność paszportu. Przy odlotach obowiązuje opłata lotniskowa - na liniach lokalnych - w wysokości 10 ETB, przy zagranicznych - 20 USD (płatne w dewizach). Na wywóz pamiątek o większej wartości oraz dzieł sztuki należy uzyskać zgodę Muzeum Narodowego w Addis Abebie, a na wywóz wyrobów ze skór i kości dzikich zwierząt - zgodę Urzędu ds. Ochrony Środowiska. Kontrola na lotnisku skrupulatnie prześwietla bagaż wyjeżdżających. Sprawdzane są zwłaszcza krzyże metalowe oraz wyroby ze skóry i kości zwierząt. Przy wylocie z kraju (a także na niektórych lotniskach wewnętrznych) płaci się opłatę lotniskową w wysokości ok. 20 USD (lub w EUR). W Addis Abebie otwarty jest nowy terminal obsługujący loty międzynarodowe. Stary terminal obsługuje loty wewnętrzne. Przepisy wjazdowe i celne opracowano na podstawie informacji z MSZ.

Kuchnia

Narodową potrawą, raczej nieprzeznaczoną dla zagranicznych turystów, jest kwaśny placek o mącznym smaku zwany – injera, noszony w specjalnych koszach. Do takiego placka ułożonego na wklęsłym, plecionym talerzu/misce nakłada się, co jest pod ręką - ostry sos i jarzyny (w dni postne, czyli w środy i piątki), a także ostry sos z pokrojonym w kostki mięsem np. z barana lub z kozy. Inna typowa potrawa to faranji – mięsny kotlet z gotowanymi ziemniakami i kapustą. Przed jedzeniem należy umyć ręce w przyniesionej misce z wodą. Restauracje w miejscowościach, gdzie znajdują się atrakcje turystyczne oferują także bardziej swojsko smakujące potrawy - kotlet z ryby, spaghetti, lasagne, pizzę. Do posiłku pije się tej - lekki alkohol robiony z miodu lub – tańszy – z cukru. Poza tym można dostać dobre piwo - Tella, Bedele lub wino - Crystal, Gudar, Dukam i Axumite. W całym kraju są kawiarnie zwane keak beat, które serwują soki ze świeżych owoców, kawę/herbatę i ciastka. Wszędzie można kupić colę i fantę, wodę ambo (gazowana).

Zakupy

Sklepy są na ogół czynne bez przerwy południowej, często do późnych godzin wieczornych. Na prowincji towary są tańsze niż w Addis Abeba, chociaż największy wybór tanich pamiątek jest na targu Mercato w stolicy. W Gonder w sklepach pojawiają się towary luksusowe: np. czekolada i orzechy. Jeśli chodzi o wyroby miejscowego rzemiosła, pamiątki i przedmioty tradycyjne – ich wybór jest bardzo duży. Spora ich część związana jest z tradycjami chrześcijańskimi Etiopii - rzeźbione krzyże, krzyżyki srebrne lub metalowe, malowidła na skórach zwierzęcych (królowa Saba), ręcznie tkane kilimy z wyobrażeniem lwa. Poza nimi na bazarach jest wiele rodzajów kolorowych koszyków, instrumenty muzyczne, ceramika, biżuteria ze srebra, brązu, miedzi, żelaza, skórzane paski, sandały, torby, tradycyjne tarcze ze skóry hipopotama i kubki na wodę z owczej skóry, praktyczne i artystyczne przedmioty z bydlęcego rogu. W niektórych sklepach w stolicy sprzedawane są przedmioty rzeźbione z kości słoniowej lub ze skorupy żółwia - ich wywóz jednak jest zakazany. Z ubrań można kupić białą bawełnianą szatę – gabi, noszoną prze miejscowych mężczyzn. Można ją wykorzystać w innym celu: jako prześcieradło, powłoczkę na poduszkę, okrycie z chłodniejsze dni. Kobiety noszą mniejsza wersję – natala, obszyte haftowaną tasiemką.

Zdrowie

Na terenach, gdzie występuje klimat ciepły i wilgotnych, położonych poniżej 2000 m n.p.m. występuje zagrożenie malarią. Z uwagi na stosunkowo częste występowanie szczególnie niebezpiecznej odmiany malarii - mózgowej - należy zachować szczególną ostrożność na terenach malarycznych i stosować profilaktykę. Duże jest też zagrożenie pasożytami i bakteriami pokarmowymi. Zaleca się spożywanie wody butelkowanej oraz częste mycie rąk. Należy o tym pamiętać zwłaszcza na prowincji, gdzie warunki higieniczne w hotelach i restauracjach pozostawiają sporo do życzenia (a potrawy etiopskie najczęściej spożywa się rękami). Posiłki w restauracjach zwykle są bezpieczne, szczególnie w tych często uczęszczanych. Należy unikać spożywania surowych jarzyn, w szczególności sałaty, a także wziąć pod uwagę, że małe restauracje mogą nie dysponować urządzeniami chłodniczymi. Państwowa opieka zdrowotna jest na bardzo niskim poziomie. Należy korzystać z prywatnych klinik. Stosunkowo tani i godny polecenia jest szpital Balcha w Addis Abebie, w którym pracuje personel rosyjski. Na prowincji dość często można spotkać ośrodki zdrowia prowadzone przez misjonarzy. Koszt wizyty u lekarza wynosi od kilku USD (szpital Balcha) do 200 USD (Klinika Szwedzka), a doba w klinice prywatnej - minimum 50 USD.

Zwyczaje

Ludność Etiopii jest bardzo religijna i skrupulatnie przestrzega licznych postów. Wchodząc do kościołów etiopskich, należy zdjąć buty. Turyści zwykle zobowiązani są do wykupienia biletów wstępu do świątyń. W okresie postu dania mięsne mogą być niedostępne w restauracjach. Należy bezwzględnie przestrzegać zakazu fotografowania niektórych obiektów, w tym zwłaszcza budynków mieszczących instytucje państwowe, obiekty wojskowe oraz mosty. Ogólnie przyjęte jest pytanie o zgodę i płacenie ludziom za prawo robienia im zdjęć, a czasem nawet przedmiotom do nich należącym. Akceptowaną zapłatą mogą być widokówki lub monety z Polski. W Etiopii jest bardzo ostre słońce, należy zabrać filtr polaryzacyjny. Najlepiej fotografować wcześnie rano lub późnym popołudniem. Etiopczycy są bardzo przyjacielscy, gościnni i pomocni. Zawsze uśmiechnięci i ciekawi świata. Czasami jednak, szczególnie w miejscach turystycznych, ludzie są dość namolni, szczególnie dzieci, które chcą pieniądze albo wołają "you" za każdym białym. Na prowincji rzadko pojawiają się turyści, w związku z tym usługi nie są na najwyższym poziomie. Etiopczycy (muzułmanie) do jedzenia używają tylko prawej ręki (lewa służy do higieny osobistej). Wypada zostawić trochę na talerzu. Wszędzie dostępne są wykałaczki.

Źródło: Logostour.pl